Jadłospis
Poniedziałek 15 września 2025 r
Śniadanie
Chleb razowy 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże) z masłem 10g (śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki), szynka świąteczna 20g (szynka mięso, woda, sól , karagen, białko wieprzowe, regulatory kwasowości, substancja konserwująca) sałata, ogórek świeży 10g, kakao 200g (mleko z laktozą 2%).
Obiad
Ogórkowa z ziemniakami 250g (woda, przecier ogórkowy, żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie), leczo z kurczakiem z cukinią pomidorem i papryką 100g, ryż paraboliczny 50g, ogórek świeży do chrupania 80g, sok naturalny z jabłka 200g.
Podwieczorek
Jogurt pitny waniliowy150g, wafelki ryżowe, banan 80g.
Wtorek 16 września 2025 r
Śniadanie
Chleb graham 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże) z masłem10g (śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki), jajecznica 30g, szczypior5g, kakao200g (mleko z laktozą 2%, kakao, tłuszcz kakaowy 10-12%).
Obiad
Kasza manna na rosole 250g (woda, udko z kurczaka, kasza manna, marchew, pietruszka, natka pietruszki, seler, por, sól, pieprz mielony, mąka makaronowa pszenna, masa jajowa pasteryzowana), ryba panierowana 50g (filet z miruny, jajko, bulka tarta, olej, sól), sur. z kapusty białej 80g (kapusta biała, olej, pieprz, ogórek małosolny), ziemniaki 40g, kompot 200g (wiśnie mrożone, woda, miód).
Podwieczorek
„Bakuś ” deser waniliowy 100g, chrupki kukurydziane 30g, herbata owocowa 200g (woda, miód, herbata), winogrono 60g.
Środa 17 września 2025 r
Śniadanie
Płatki zbożowe na mleku 200g, bułka 30g (mąka pszenna, woda, sól, środek do przetwarzania mąki, emulgator E472e, mąka sojowa, kwas askorbinowy, enzymy) z masłem 10g (śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki), ser żółty 20g (mleko, podpuszczka kultury, bakterii, sól), ogórek świeży 20g.
Obiad
Krupnik na ryżu 250g, (woda, ryż, żeberka wieprzowe, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie), pałki z kurczaka duszone 80g, marchewka oprószana z groszkiem 100g, ziemniaki 80g, kompot 200g (truskawki mrożone, woda, miód) śliwki 50g.
Podwieczorek
Mus owocowy 90g, ciasteczka zwierzaki 20g (zmniejszona ilość cukru), herbata owocowa 200g.
Czwartek 18 września 2025 r
Śniadanie
Bułka graham 30g (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, środek do przetwarzania mąki, emulgator E472e, mąka sojowa, mąka graham, kwas askorbinowy, enzymy)
z masłem 10g ( śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwnik) szynka 30g (szynka mięso, woda, sól, karagen, białko wieprzowe, regulatory kwasowości, substancja konserwująca), sałata 10g, pomidor 20g, kakao 200g.
Obiad
Szczawiowa z jajkiem 250g (woda, żeberka wieprzowe, koncentrat szczawiowy naturalny, marchew, pietruszka, seler, jogurt naturalny (mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, jajko), pieczeń rzymska w sosie pomidorowo-paprykowym 60g (mięso mielone, bułka tarta, jajko, olej, sól, pieprz mielony, majeranek, mąka pszenna, woda), kasza bulgur, fasolka z wody z masłem 90g, sok z jabłka naturalny 200g.
Podwieczorek
Bułka 30g (mąka pszenna, jaja, margaryna, woda, cukier, drożdże, środek do przetwarzania mąki, emulgator, mąka,sojowa, kwas askorbinowy) z masłem10g (śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki), ,,Bakuś” 90g puszysty (twarożek odtłuszczony z mleka pasteryzowanego, śmietanka, skrobia modyfikowana regulator kwasowości), herbata zielona 200g (woda, cukier, herbata zielona), arbuz.
Piątek 19 września 2025
Śniadanie
Bułka kajzerka 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże), z masłem 10g (śmietana, serwatka w proszku ,emulgator, barwniki), serek łaciaty 20g (mleko, podpuszczka kultury bakterii, sól), rzodkiewka 2g, szczypior 2g, kakao 200g (mleko z laktozą 2%, kakao, tłuszcz kakaowy 10-12%).
Obiad
Żurek na kiełbasie 250g (woda, barszcz biały na zakwasie, ziemniaki, wieprzowe żeberka, jogurt naturalny, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kiełbasa cienka (mięso wieprzowe, karkówka - czosnek świeży 2g/kg, peklowana sól 17-22g/kg, pieprz naturalny, papryka słodka 0,5g/kg) , makaron z musem truskawkowo-jogurtowym 150g (mąka pszenna, jaja, śmietana, jogurt naturalny, truskawki mrożone, cukier), kompot 200g (woda, jabłko, miód), banan 80g).
Podwieczorek
Chleb razowy 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, płatki żytnie, owsiane, otręby żytnie) z masłem 5g (śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki), kabanos drobiowy 30g, ogórek kiszony 2g, herbata 200g (woda, miód, herbata czarna).