Jadłospis
Poniedziałek 20 stycznia 2025 r
Śniadanie
Chleb pszenno-żytni 30g(mąka pszenna, mąka żytnia , zakwas, woda, sól, drożdże) z masłem 5g(śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki ), Ser żółty, pomidor, ogórek świeży, kakao 200g( mleko z laktozą 2%, kakao, tłuszcz kakaowy.10-12%), mandarynka 50g
Obiad
Ogórkowa 250g(woda, żeberka wieprzowe, koncentrat ogórkowy naturalny, marchew, pietruszka, seler, jogurt naturalny (mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, jajko), pulpety z płatkami owsianymi 50g (mięso mielone wieprzowe, cebula, jajko, sól, pieprz mielony ), makaron, sałatka z buraków80g (buraki, jabłko ), kompot z jabłek i gruszki 200g ( woda, cukier, gruszki, jabłka), jogurt actimel 100g
Podwieczorek
Chleb ziarnisty 30g(mąka pszenna, mąkażytnia, zakwas, woda, sól, drożdże, zaciemniacz słodowy, płatki żytnie, owsiane ,siemię lniane, słonecznik, otręby żytnie) z masłem 5g((śmietana, serwatka w proszku emulgator, barwniki ),szynka wieprzowa 20g(szynka mięso, woda, sól ,karagen, białko wieprzowe, regulatory kwasowości, substancja konserwująca), sałata 2g, pomidor 20g, herbata malinowa z cytryną200g ( woda, miód, herbata expresowa Imbir )
Wtorek 21 stycznia 2025 r
Śniadanie
Chleb graham 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże) z masłem 5g (śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki ), polędwica wieprzowa 20g(szynka mięso, woda, sól, karagen, białko wieprzowe, regulatory kwasowości, substancja konserwująca), ogórek świeży, rzodkiewka 20g, kakao 200g( mleko z laktozą 2%, kakao, tłuszcz kakaowy10-12%)
Obiad
Rosół z makaronem 250g(kurczak ,wołowina z/k, marchew, pietruszka, pietruszka zielona, seler, por, sól, pieprz mielony, mąka pszenna, jajko), potrawka drobiowa z warzywami100g(kurczak ,marchew, pietruszka, seler, sól, pieprz mielony, woda), ziemniaki 80g,surówka z kapusty białej 100g, sok naturalny z jabłka i wiśni 200g, winogron 50g
Podwieczorek
Chałka 30g(mąka pszenna, jaja, margaryna, woda, cukier, drożdże, środek do przetwarzania mąki, emulgator, mąka sojowa, kwas askorbinowy) z masłem 5g( śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki ), jogurt bakuś 120g (twarożek odtłuszczony z mleka pasteryzowanego, śmietanka, skrobia modyfikowana, regulator kwasowości), herbata malinowa 200g(woda, miód, herbata malinowa)
Środa 21 stycznia 2025 r
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku 200g,(mleko 2% z laktozą ), bułka 30g (Mąka pszenna, woda, sól, środek do przetwarzania mąki, emulgator E472e, mąka sojowa, kwas askorbinowy, enzymy)z masłem 5g (śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki), serek waniliowy 20g
Obiad
Jarzynowa 250g (woda, żeberka wieprzowe, ziemniaki, kapusta biała, marchew, pietruszka, seler, fasolka szparagowa, por, sól, ziele angielskie) jogurt naturalny (mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych),gulasz wieprzowy 60g(kark wieprzowy, cebula, sól, pieprz), kasza jęczmienna 40g, sałatkazogórka kiszonego z pomidorem 100g ,kompot 200g(mrożone truskawki, woda, miód )
Podwieczorek
Mus owocowy 100g. Ciastka biszkopty 70g. Gruszka 60g
Czwartek 23 stycznia 2025 r
Śniadanie
Chleb razowy 30g (mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, woda, sól, drożdże) z masłem 5g śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki ), parówka na gorąco 80g,( mięso z indyka 93%, woda, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, aromaty, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, cukier, glukoza, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca: azotyn sodu.),ogórek kiszony 20g herbata z cytryną 200g (woda, cukier, herbata czarna)
Obiad
Zupa pajezanka 250g (woda, żeberka wieprzowe, kapusta biała, marchew, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie), ryba w panierce ziołowej 70g(filet z miruny,jajko,mąka pszenna, oregano , tymianek, olej, sól), ziemniaki 80g, surówka zkapusty czerwonej 100g(kapusta czerwona, jabłko, cebula, olej, pieprz ), kompot 200g (truskawki, porzeczka, wiśnia), jabłko
Podwieczorek
Jogurt naturalny z malinami 200g( wyrób własny) , Ciasteczka owsiane bez dodatku cukru 20g
Piątek 24 stycznia 2025 r
Śniadanie
Bułka 30g(Mąka pszenna, woda, sól, środek do przetwarzania mąki, emulgator E472e, mąka sojowa, kwas askorbinowy, enzymy)z masłem 5g(śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki ), schab pieczony w majeranku 20g, pomidor 10g, kakao 200g( mleko z laktozą 2%, kakao, tłuszcz kakaowy10-12%)
Obiad
Żurek z kiełbasą 250g (woda, barszcz biały na zakwasie, ziemniaki ,wieprzowe żeberka, jogurt naturalny, liść laurowy, ziele, pieprz-kiełbasa - mięso wieprzowe karkówka - czosnek świeży 2g/kg peklosól 17-22g/kg- pieprz naturalny papryka słodka 0,5g/kg), ryż z jabłkiem z polewą jogurtowo – waniliową 150g, , kompot 200g(owoce mrożone, cukier, woda), banan
Podwieczorek
Chleb wieloziarnisty z masłem 5g(śmietana, serwatka w proszku, emulgator, barwniki ).Jajko 20g, ogórek świeży, rzodkiewka , herbata z cytryną 200g(woda, miód, herbata czarna)